Volledig elektrisch of toch een plug-in hybride?

Een volledig rijden de elektrische auto? Of ga je toch voor een hybride. Een combinatie van een accu en motor. Hieronder lees je de voor en nadelen van beide.

Volledig elektrisch

Het klinkt misschien gek: een lange afstand afleggen en toch zuinig en mileuvriendelijk rijden. Wel met een elektrisch auto! Want een geheel elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor. Sluit je auto aan op de Laadpaal Tesla en je kunt er weer tegen aan.

Een elektrische auto stoot daardoor geen CO2 uit. Er is zelfs geen uitlaat nodig. Want je hebt namelijk alleen elektriciteit nodig. Hierdoor is hij afhankelijk van de accu. Waardoor de accusterkte bepaalt hoeveel kilometers je aflegt. Met volle accu leg je een korte afstand af. Dit in vergelijking met een brandstofauto.

Door kou of tegenwind of zelfs te zwaardere belading kan je kilometerbereik dalen. Hierdoor zijn de afstanden bij de Autofabrikanten vaak hoger.

Plug-in Hybride

Ook bestaat de optie om een Hybride te rijden. Deze auto’s hebben zowel een benzinemotor als Accu. De benzinemotor helpt de accu te laden. Dit doet hij tijdens het rijden. Waardoor het bereik groter wordt. Alleen gebruik je hierbij wel nog brandstof. De hybride kan ook geladen worden met een stekker. Hierdoor rijdt hij een afstand van 30 tot 60 kilometer volledig elektrisch. Het aantal kilometer is afhankelijk van het type merk. Je rijdt zuinig omdat de elektromotor de benzinemotor helpt. Dit doet hij tijdens het remmen. Hierdoor is je CO2 uitstoot minder. 


Als de accu leeg raakt heb je verschillende oplaadmogelijkheden:

  1. Langs de snelweg staan snellaadstations
  2. Op je werk of aan een openbare laadpaal
  3. Thuis opladen met je eigen laadpaal kan ook. Dit is voordeliger dan onderweg omdat de stroomprijs dan lager is. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *